Hvad er halvpension, helpension og all inclusive?
Når du bor på hotel i Danmark eller udlandet, kan ferien inkludere mad og drikkevarer. Du vælger selv, om du vil have enkelte eller alle måltider med i prisen. Her får du et overblik samt gode råd til halvpension, helpension og allinclusive.
Ferien er en tid, hvor man kan slippe for daglige pligter og gøremål.
Som for eksempel at lave mad. En opgave der kan outsources til andre, mens familien slapper af ved poolen eller spiller spil ved stranden. For mange mennesker er det en del af afslapningen at kunne forsyne sig med lækre internationale og lokale retter ad libitum i buffeten.
Inkluderede måltider fås ikke kun på charterrejser men også ved for eksempel homestays, camping/glamping eller forskellige hostels. Maden kan være mere eller mindre hjemmelavet og kvaliteten svinge alt efter sted og pris. Det er et individuelt valg, hvor meget man vil gå ”all in”.
Et godt råd er altid at læse et par anmeldelser om maden, før du booker og beslutter dig.
Forskellige ferier
Når du bestiller din ferie gennem et hotel eller rejseselskab, bliver du ofte tilbudt forplejning (pension) på stedet. Det betyder, at du får serveret mad løbende under dit ophold inden for bestemte tidsperioder. Resortet har typisk en eller flere (tema)restauranter og barer.
”All inclusive” og ”halvpension” leder automatisk tankerne hen på solrige afslapningsrejser.
Men det kommer i mange former.
- Hvis du for eksempel er på aktiv ferie i mere øde egne som bjerg- eller skovområder, vil værterne ofte tilbyde at lave mad, fordi der er langt til nærmeste restaurant eller supermarked.
- Det samme gælder ved yoga- eller wellnessretreats og nogle former for lokale ture, hvor guiderne kokkererer.
Derfor kan måltidsplaner i princippet spænde over alt fra en frokost-sandwich i teltlejren til en kæmpe luksusbuffet på et femstjernet hotel.
Tre måltidsplaner
Vi vælger alligevel at fokusere på de mere klassiske måltidsplaner her.
Valget afhænger af dine personlige præferencer for ferien – og selvfølgelig også budgettet. Jo mere tid, du regner med at bruge på resortet, jo mere giver det mening med en helpension eller all inclusive løsning.
Halvpension
Halvpension omfatter normalt to retter – morgenmad og aftensmad. Begge kan være buffet, a la carte eller forudbestemte pakker, som serveres til gæsterne. Mange hoteller vil have en form for kontinental morgenmad med klassiske produkter som æg, brød, skinke, frugt med mere.
Nogle steder kan aftensmaden skiftes ud med frokost og omvendt. Basale drikkevarer som te og juice kan være inkluderet, men ellers skal de typisk tilkøbes.
Helpension
Ved helpension dækkes alle dagens tre hovedmåltider.
Du får bade morgenmad, frokost og aftensmad i rejsepakken og skal derfor ikke planlægge at finde spisesteder eller butikker i løbet af dagen. Drikkevarer er normalt ikke inkluderet – og der er ofte et begrænset udvalg.
Nogle steder kan frokosten fås med som madpakke, hvis der er planlagt en dagsudflugt eller strandtur.
Helpension er både praktisk og tidsbesparende på ferien. Normalt uddeles kuponer eller armbånd til registrering i restauranten, og ellers oplyser man navn eller værelsesnummer.
OBS: Vær opmærksom på indtjekning og udtjekningstidspunkter, da de kan betyde, at du misser ét eller to måltider.
All inclusive
Luksuspakken er selvfølgelig all inclusive.
Vælger du en all inclusive ferie, er der 100 procent komfort, bekvemmelighed og nydelse, da du kan indtage alle måltider samt snacks og drinks ad libitum hele dagen lang. Nogle all inclusive hoteller har sågar flere restauranter med forskellige madtemaer som for eksempel fransk, mexicansk, asiatisk eller amerikansk.
På den måde kan du prøve forskellige køkkener dag for dag. Der vil også være åbent i baren – for både sodavand og alkoholiske drikke. Dog er det ofte lokale mærker, som kopierer de store og kendte brands.
All inclusive betyder at du kan spise, nippe, drikke og nyde uden ekstra betaling under hele ferieopholdet.
Samtidig er der mulighed for at deltage i en række aktiviteter på resortet. Det kan være rekreative ting som meditation eller yoga. Sportskonkurrencer inden for fodbold, vandpolo og tennis. Eller for eksempel dansekonkurrencer, male-workshops eller sceneshows, hvor guiderne optræder.
Visse hoteller har også "Ultra all inclusive" som betyder at det almindelige all inclusive koncept er udvidet med lidt ekstra. Det kan f.eks. være at restauranterne eller barerne har åbent ekstra lang tid, eller at du kan få de mere kendte brands af drikkevarer.
Fordele og ulemper
Den perfekte løsning afhænger af ferieønskerne. Hvad er fokus? Hvis det er familie eller kærestetur, hvor samvær, hygge, underholdning og lettilgængelige løsninger er i højsædet, så passer helpension eller all inclusive perfekt.
Hvis I gerne vil ud og opleve naturen, besøge mindre byer og spise lokalt, kan halvpension give bedre mening.
Inde eller ude?
Vil I gerne opleve en del uden for hotellet i løbet af dagen i form af museer, vandring, sejlture, sightseeing, markeder, parker med mere? Så er det en fordel ikke at ”binde” sig for meget til både måltider og aktiviteter, og I kan med fordel spare penge på en billigere måltidspakke.
Eneste undtagelse er selvfølgelig, hvis man er et sted, hvor der er planlagt dagsture og forplejning i aktivitetsprogrammet. Eller et skiresort eller lignende, der byder på en masse udendørs aktivitet i løbet af dagen men fuld forplejning og velvære indimellem.
Foregår størstedelen af ferien på resortet med sociale aktiviteter, pool og samvær, giver det mening at købe en komplet måltids og underholdningspakke.
All inclusive er populært, fordi der er noget for alle behov: Børnene kan gå i kreativ børneklub, mens teenagerne kan ligge i poolen eller spille bordtennis, mens forældrene sipper drinks og hører koncert. Og gruppen af venner eller veninder kan slå sig løs i baren og på dansegulvet.
I sidste ende handler det om, hvem der skal afsted, og hvad I vil.
Komfort versus udforskning
All inclusive og helpension giver en høj grad af tryghed. Især fordi budgettet er mere fastlagt, da udgifterne til mad er kendte på forhånd. Der er styr på forplejning, og I skal ikke bakse med at finde anstændige lokale restauranter, scrolle gennem Tripadvisor anmeldelser eller gå i overfyldte supermarkeder og regne valutakurser ud.
Omvendt giver halvpension mere rum til at udforske i løbet af dagen. Man skal ikke spekulere på at gå glip af forudbetalte måltider. Der er plads til at skippe frokosten og købe billigere ind – eller lave mad selv.
For madentusiasten som elsker at opsøge kulinariske perler i nye lande eller regioner, skal der også gerne være rum i planerne til at svinge forbi små cafeer, restauranter, vinmarker eller bryggerier med egnsretter.
Madpræferencer og kvalitet
En sidste overvejelse går på allergener, madpræferencer og kvalitetskrav. All inclusive eller helpension rummer normalt både buffeter, velforsynede barer og forskellige retter, men både menu og råvarer varierer.
Er du vegetar eller særligt veganer, kan du opleve et begrænset udvalg på resortet. Det samme gælder, hvis du stiller krav til dyrevelfærd, når det kommer til kød og mejeriprodukter. En god idé er at tjekke hotellets madudbud og høre, om ønskerne kan efterkommes.
Så der stadig er masser af lækker mad og forkælelse under ferien.